Ajankohtaista

Berndt Lindholm

Parhaillaan työstän taidehistoriallista tutkimusta maisemamaalari Berndt Lindholmista (1841–1914). Tutkimuksen rahoittaa Suomen Kulttuurirahasto. Ks. oikealla erillinen valikko: Berndt Lindholm.

 

Elämänkerrallinen tutkimukseni arkkitehti Gustaf Nyströmistä on ilmestynyt: Arvorakennusten arkkitehti. Gustaf Nyström suunnittelijana ja opettajana. PARVS 2020. ISBN 978-952-7226-64-3. Runsaasti kuvitettu kirja sisältää myös tohtori Anna Ripatin laatimat artikkelit Nyströmistä opettajana ja rakennussuojelijana. Esipuheen on kirjoittanut taidehistorian professori Ville Lukkarinen. Teos on saatavissa kirjakaupoista ja kustannusosakeyhtiö PARVSin nettisivustolta.

Gustaf Nyström (1856–1917) oli aikansa näkyvimpiä suomalaisia arkkitehteja, jonka suunnittelevat arvorakennukset ovat useimmille tuttuja, kuten Säätytalo, Kansallisarkisto, Helsingin vanha kauppahalli sekä monet komeat pankki- ja yliopistorakennukset. Kirja perustuu yhdessä kollegani Anna Ripatin kanssa tekemääni pitkäaikaiseen tutkimuksen Gustaf Nyströmistä ja hänen elämäntyöstään.

Hämeenlinnan kirjaston järjestämän Eliel Aspelin taidekirjapalkinnon tuomaristo palkitsi 6.6.2020 kunniamaininnalla Hämeenlinnan taidemuseon vuonna 2019 julkaiseman teoksen maisemamaalari Hjalmar Munsterhjelmista. Tuomariston mukaan: „Hjalmar Munsterhjelm on taidekirja, joka yllättää herkän kauniilla hienostuneisuudellaan. Se tuo tunnetun ja laajan yleisön parissa suurta suosiota nauttineen taiteilijan tuotannon esiin tuoreella ja nykykatsojaa viehättävällä tavalla. Hämeenlinnan taidemuseon näyttelykirjan työryhmä koostuu ansioituneista ja merkittävistä tutkijoista. Sen ovat kirjoittaneet Helsingin yliopiston taidehistorian dosentti Teppo Jokinen ja taidehistorian professori Ville Lukkarinen, Ateneumin taidemuseon amanuenssi tutkija Anne-Maria Pennonen ja vastaava konservaattori Katariina Johde sekä Materiaalianalyysikeskuksen tutkija Hanne Tikkala. Näyttelykirjan hienosta ulkoasusta vastaa kustannusyhtiö PARVSin graafikko Ville Karppanen.“

Viipurin Suomalaisen Kirjallisuusseuran Toimite -sarjan numero 22 on ilmestynyt maaliskuussa 2020. Kirjassa on julkaistu monien mielenkiintoisten artikkelien joukossa myös artikkelini arkkitehti Gustaf Nyströmin Viipuriin suunnittelemista pankkirakennuksista.

 

Kalevalaseuran vuosikirja 98 Eurooppa, Suomi, Kalevala. Mikä mahdollisti Kalevalan? ilmestyi syksyllä 2019. Kirjassa on julkaistu artikkelini Johan Reinhold Bergstadin (1820–1850) elämänvaiheista ja tutkimusmatkasta Siperiaan M. A. Castrénin seurassa 1845–1846 sekä laatimani suomennos Bergstadin matkapäiväkirjasta Siperiassa.